Rolada łososiowa rządzi!

   Po raz pierwszy to cudo zobaczyłam podczas Sylwestra u naszych przyjaciół w Karniowicach. Przywiozła ją Żaneta, zdziwiona, że jeszcze tego hitu nie znamy :) Nie do końca wtedy uwierzyłam, że zrobienie rolady łososiowej o tak imponującym wyglądzie to banał. A jednak....
   Przepis jak się okazało jest dosyć popularny w internecie, ale obiecałam też, że wrzucę go na bloga. Zdjęcia autorstwa Marty Błażejowskiej, z którą skonsumowałyśmy te roladkę , bo wcześniej była ciężka praca podczas zbierania mleczy na syrop. Ale o tym kiedy indziej. 





 
 Składniki :
- 1 paczka mrożonego szpinaku (450 g) (najlepiej ten rozdrobniony)
- 4 jaja
-200 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 serek typu almette ( kiedy dodasz chrzanowy będzie bardziej wyrazisty)
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz
 



1. Mrożony szpinak rozmrażam na patelni, wciskam do niego czosnek, doprawiam solą, pieprzem i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.





2. Następnie odstawiam do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i mieszam dokładnie.
3. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na pianę. 





4. Pianę dodaje do szpinaku i mieszkam delikatnie aż wszystko się ładnie połączy.
5. Na blaszce układam papier do pieczenia i wylewam masę szpinakową i rozprowadzam.
6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
7. Wyciągam ciasto i czekam aż wystygnie. 8. Ciasto smaruję równomiernie serkiem. 

10. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
11. I roooluujemy!! Delikatnie, żeby ładnie ciasto odeszło od papieru. 12. Taką roladę zawijamy jeszcze w papier (ten z pieczenia) i wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.





Jak widać znika bardzo szybko...

Oto inne nasze inspirujące przepisy:
Masło grzybowe

Zobacz także:
Jak poprawnie wstać z łóżka?

Komentarze

Popularne posty