Syrop z rabarbaru czyli Marta gotuje
Rabarbaru używałam dotychczas tylko do ciast i kompotów a tym razem postanowiłam zrobić...syrop.
PRZEPIS:
2,5 kg rabarbaru dokładnie umyłam, pokroiłam na małe kawałki ( nie obierałam bo w skórce najwięcej witamin) i zasypałam 2,5 kilogramami cukru.
Stało tydzień, dokładnie mieszane kilka razy dziennie. Następnie syrop przecedziłam i przelałam do słoików. Wyszedł naprawdę pyszny, z tej ilości otrzymałam 8 słoików.
Pozostałe resztki rabarbaru wrzuciłam do rondla, przesmażyłam, dodałam garam masalę (można kardamon i cynamon) i przełożyłam do słoików. To "coś" jest teraz bardzo słodkie i gęste, do świeżego chleba z masłem - PYCHA!!
Oto nasze inne inspirujące przepisy:
Masło grzybowe
PRZEPIS:
2,5 kg rabarbaru dokładnie umyłam, pokroiłam na małe kawałki ( nie obierałam bo w skórce najwięcej witamin) i zasypałam 2,5 kilogramami cukru.
Stało tydzień, dokładnie mieszane kilka razy dziennie. Następnie syrop przecedziłam i przelałam do słoików. Wyszedł naprawdę pyszny, z tej ilości otrzymałam 8 słoików.
Pozostałe resztki rabarbaru wrzuciłam do rondla, przesmażyłam, dodałam garam masalę (można kardamon i cynamon) i przełożyłam do słoików. To "coś" jest teraz bardzo słodkie i gęste, do świeżego chleba z masłem - PYCHA!!
Oto nasze inne inspirujące przepisy:
Masło grzybowe
Uwielbiam rabarbar, więc na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam:) A wkrótce przepis na syrop do herbaty z kwaśnego agrestu, to jest dopiero odlot!
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor i bardzo klarowna konsystencja! Właśnie wstawiłam swój syrop. Rozumiem, że słoiczki były pasteryzowane?
OdpowiedzUsuńTak słoiki były pasteryzowane. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak słoiki były pasteryzowane. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń