Rolada łososiowa rządzi!
Przepis jak się okazało jest dosyć popularny w internecie, ale obiecałam też, że wrzucę go na bloga. Zdjęcia autorstwa Marty Błażejowskiej, z którą skonsumowałyśmy te roladkę , bo wcześniej była ciężka praca podczas zbierania mleczy na syrop. Ale o tym kiedy indziej.
Składniki :
- 1 paczka mrożonego szpinaku (450 g) (najlepiej ten rozdrobniony)
- 4 jaja
-200 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 serek typu almette ( kiedy dodasz chrzanowy będzie bardziej wyrazisty)
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz
1. Mrożony szpinak rozmrażam na patelni, wciskam do niego czosnek, doprawiam solą, pieprzem i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
2. Następnie odstawiam do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i mieszam dokładnie.
3. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na pianę.
4. Pianę dodaje do szpinaku i mieszkam delikatnie aż wszystko się ładnie połączy.
5. Na blaszce układam papier do pieczenia i wylewam masę szpinakową i rozprowadzam.
6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
7. Wyciągam ciasto i czekam aż wystygnie. 8. Ciasto smaruję równomiernie serkiem.
10. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
11. I roooluujemy!! Delikatnie, żeby ładnie ciasto odeszło od papieru. 12. Taką roladę zawijamy jeszcze w papier (ten z pieczenia) i wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Jak widać znika bardzo szybko...
Oto inne nasze inspirujące przepisy:
Masło grzybowe
Zobacz także:
Jak poprawnie wstać z łóżka?
Komentarze
Prześlij komentarz