Zupa warzywna z cukinii - czyli Marta gotuje
Po kolejnej wizycie u Ivy w ogrodzie zostałam obdarowana
kilkoma wielkimi cukiniami. Z części zrobiłam leczo i usmażyłam placki a
reszta leżała w lodówce i czekała na moją wenę do czego je wykorzystać. Pewnego
ranka naszło mnie żeby zrobić zupę - w koszyku z warzywami znalazłam dwa buraki i
kilka pomidorów więc coś z tego na pewno wyjdzie... i wyszła przepyszna i sycąca zupa krem.
PRZEPIS:
1 baaardzo duża cukinia
2 buraki
6 dużych pomidorów
kilka ząbków czosnku
papryczka chili
garam masala
kumin
sól lub sos sojowy
2 buraki
6 dużych pomidorów
kilka ząbków czosnku
papryczka chili
garam masala
kumin
sól lub sos sojowy
Do garnka wlewany trochę oliwy z oliwek i
podsmażamy czosnek
i przyprawy. Warzywa kroimy w kostkę ( cukinie obieramy z skóry i
wyrzucamy gniazda nasienne ) i
wrzucamy na garnka. Dolewamy troszkę wody i dusimy aż będą miękkie.
Wszystko
miksujemy - jeśli będzie za gęsta możemy dodać trochę bulionu warzywnego
lub śmietany i doprawiamy solą. Podajemy posypaną serem typu feta z
grzankami lub
tortillą.
Inne nasze proste przepisy:
Zupa z dyni, racuchy z dyni
Dżem z dyni
Syrop z rabarbaru
Rolada łososiowa
Masło grzybowe
Zobacz też:
Jak poprawnie wstać z łóżka - film
Inne nasze proste przepisy:
Zupa z dyni, racuchy z dyni
Dżem z dyni
Syrop z rabarbaru
Rolada łososiowa
Masło grzybowe
Zobacz też:
Jak poprawnie wstać z łóżka - film
Komentarze
Prześlij komentarz